Logo Vannes

De Golf van Morbihan

Met zijn talrijke eilanden en eilandjes, zijn microklimaat dat de zee verwarmt en zijn zachte levenswijze is de Golf van Morbihan een van de mooiste landschappen van Bretagne. Ontdek rond Vannes de schatten van dit uitzonderlijke gebied, van het schiereiland Rhuys tot de Landes de Lanvaux.

EEN UITZONDERLIJKE BAAI

Waar de oceaan zich zo ver landinwaarts waagt, blijft het Regionaal Natuurpark van de Golf van Morbihan een open ruimte met vele invloeden die trots zijn wortels en cultuur opeist.

De Golf van Morbihan, opgenomen in de lijst van mooiste baaien ter wereld, herbergt een veertigtal eilanden, genesteld in een kleine binnenzee van 5 km breed en 21 km lang. Het opent naar de Atlantische Oceaan door middel van een een kilometer brede geul gelegen tussen Port-Navalo en Locmariaquer. De stad Vannes, genesteld op de bodem van de baai, ligt op 25 kilometer van de oceaan.

Het hele jaar door kunt u aan boord gaan van een cruiseboot om de Golf van Morbihan op zee te ontdekken. Vaar mee op een zeilboot met erfgoed om het rollen en stampen van Mor Braz, deze uitgestrekte baai die de zuidelijke flanken van Morbihan omarmt, beter te voelen.

Liefhebbers van zeevruchten, laat u verleiden op de vismarkt van Vannes en geniet in een ontspannen sfeer van de oesters uit de Golf van Morbihan. Rondom de baai zijn bezoeken aan oesterkwekerijen met proeverij ter plaatse mogelijk. Cider en ambachtelijk bier uit de Golf zijn de perfecte begeleiding van de onvermijdelijke crêpes en galettes, juweeltjes van de Bretonse gastronomie.

Ga wandelen tussen heggen en bossen in de Landes de Lanvaux, op zoek naar oude kapellen en megalithische monumenten. Caboteer van baai naar strand via het kustpad of via de uitgestippelde fietsroutes van het schiereiland van Rhuys naar Port-Navalo. De GR34 stelt wandelaars in staat om rond de golf te gaan via een gemarkeerd pad van 180 km tussen Locmariaquer en Arzon.

ONTMOET DE UITZONDERLIJKE :

Historical center of the city of Vannes

BEZOEK VANNEN

aerial view Golfe du Morbihan – Presqu’île de Rhuys

Ontdek het schiereiland van Rhuys

Beach of Brouël – île d’Arz

Wandelingen en tochten in de Golf van Morbihan

DE EMBLEMATISCHE EILANDEN VAN DE GOLF VAN MORBIHAN

De Golf van Morbihan vormt een kleine binnenzee van 12 000 hectare die beschut is tegen de deining.

Lang geleden, toen de rivieren hun bedding al hadden uitgegraven, drong het water van de Atlantische Oceaan de “Mor-Bihan”, “kleine zee” in het Bretons, binnen.

Daarom waagt de oceaan zich zo ver landinwaarts naar Vannes en Auray via rias met een typisch Bretons karakter. De golf omsluit de oude heuvels in een echte archipel waar de zee, het land en de lucht zich vermengen in wisselende en ongewone landschappen.

U zult onder de charme raken van het Ile aux Moines en het Ile d’Arz, maar ook van de talrijke rotsachtige of beboste eilandjes waar soms een vissersgehucht of gewoon een zwerm vogels zit.

“Volgens de legende zijn er evenveel eilanden in de Golf als er dagen in het jaar zijn.

Om de baai te ontdekken, laat u zich meenemen op een tocht in de Golf van Morbihan of een tussenstop van een paar uur op een eiland. Er zijn dagelijkse afvaarten vanuit Baden, Arradon, Vannes of Port-Navalo.

Wat dacht u van een weekend in een zeekajak om van eiland naar eiland te varen en de baai te ontdekken op het trage ritme van het peddelen? U kunt gemakkelijk een boot huren bij de zeilscholen die rond de baai liggen en zelfs genieten van een kajaktocht met gids.

Aerial view of the north of Berder Island

BEZOEK AAN VANNES, DE MIDDELEEUWSE HOOFDSTAD

Vannes, gelegen aan de noordelijke oevers van een van de mooiste baaien ter wereld, is een levendige stad met een jachthaven en een historisch centrum met middeleeuwse architectuur. De vestingmuren van Vannes, de vakwerkhuizen, de kathedraal Saint-Pierre en de wijk Saint-Patern behoren tot de niet te missen toeristische attracties van de hoofdstad van Morbihan.

Van de Saint-Vincent poort tot de gevangenispoort mag u het circuit van de vestingwerken van Vannes niet missen. U kunt er genieten van een prachtig uitzicht over de stad en de Franse tuinen die zich aan de voet van de vestingmuren uitstrekken. Een bezoek aan Vannes is een essentieel onderdeel van uw vakantie in de Golf van Morbihan!

Vannes blijft natuurlijk de ideale stad om te winkelen. In de voetgangersstraat heeft u de keuze tussen de talrijke mode- en decoratiewinkels, de kunst- en designwinkels, of de gastronomische winkels met regionale producten.

De jachthaven van Vannes ligt in het hart van de stad en strekt zich uit langs een kanaal met een voetgangerspad van meer dan een kilometer langs de kades. Vanaf de caféterrassen van de Place Gambetta, die uitkomt op de haven, kunt u genieten van een prachtig uitzicht op de masten van de zeilschepen.

ONTDEK HET SCHIEREILAND VAN RHUYS

In het zuiden van de baai van de Golf van Morbihan vormt het schiereiland Rhuys een lange landarm die de kleine zee afsluit. Het heeft zeer mooie oceaanstranden die zich uitstrekken langs de Atlantische kust.

Vanaf de punt van Port-Navalo, toegangspoort tot de Golf van Morbihan, kan de stroming op dagen met een sterke coëfficiënt oplopen tot 9 knopen. U zult op de eerste rij zitten om de op één na sterkste getijdenstroom van Europa te aanschouwen!

Liefhebbers van megalieten kunnen op een steenworp afstand van de haven van Crouesty de grot van Petit Mont ontdekken, waar verschillende dolmens zijn ondergebracht. Met een tweelingticket kunt u het bezoek uitbreiden met dat van Gravinis, dat alleen per boot bereikbaar is vanuit Lamor-Baden aan de andere kant van de golf.

In Sarzeau mag u het middeleeuwse kasteel van Suscinio, de vroegere tweede verblijfplaats van de hertogen van Bretagne, niet missen! Rondom bieden de moerassen van Duer en Suscinio een uitzonderlijk natuurgebied waar veel trekvogels komen nestelen.

Aan de ingang van het schiereiland, op de bodem van de baai van de golf, kunt u een echte zoutmijn in werking bezoeken. Ontmoet Nathalie, de zoutwerker van de Golf van Morbihan op de moerassen van Lasné om alles te weten te komen over de oogst van zeezout van Saint-Armel.

VERKEN DE HEIDEVELDEN VAN LANVAUX

Verlaat de platgetreden paden om de balkons van de Golf te bereiken, ten noorden van Vannes. De Landes de Lanvaux beloven een bucolische escapade tussen kreupelhout, rivieren en weilanden. Het achterland biedt prachtige kapellen, kastelen en karaktervolle landhuizen, maar ook enkele door de tijd vergeten megalieten.

Heb jij de ziel van een avonturier? Ontdek met uw gezin het spel Mys’Terre du Golfe om onverwachte historische en patrimoniale plaatsen te ontdekken. Uitgerust met een logboek zullen de spelers raadsels moeten oplossen in de vorm van cryptische boodschappen, ondeugende puzzels en observatiespelletjes om de geheimen van de Landes de Lanvaux te ontdekken.

Het achterland van Vannes biedt ook een geweldige speeltuin voor sporters! Liefhebbers van mountainbiken kunnen hun hart ophalen in de R-Bikes® zone, die voor 100% gewijd is aan mountainbiken. Liefhebbers van hardlopen kunnen zich uitleven op het Trail station met 11 parcours voor alle niveaus, van 7 km tot 26 km.

WANDELINGEN EN TREKTOCHTEN IN DE GOLF VAN MORBIHAN

Met zijn milde klimaat en zijn geringe hoogte is de Golf van Morbihan een ideale omgeving voor wandelingen met het gezin. U kunt verschillende etappes volgen van de “sentier des douaniers”, ook wel GR34 genoemd, die de hele golf over 180 km bestrijkt. Verdeeld in 16 trajecten van 8 tot 20 km, volgen de routes meestal de kustlijn, maar nemen ook de holle wegen in het binnenland van het veen.

Niet minder dan 46 wandelcircuits in de Golf van Morbihan wachten op u in de vorm van lussen rond Vannes, op het eiland Arz en het eiland Monks, in de heidevelden van Lanvaux en op het schiereiland van Rhuys.

Als u liever fietst, zijn de meeste routes een combinatie van wegen langs zee en fietspaden. U kunt zelfs gebruik maken van de veerboten om met uw fiets gemakkelijk van de ene oever naar de andere te komen!