Logo Vannes

Bretonse cultuur, traditie

EEN FEESTELIJKE EN POPULAIRE BIJEENKOMST TYPISCH BRETONSE

De fest-noz is een feestelijke openbare bijeenkomst die iedereen de gelegenheid biedt de traditionele dansen van Bretagne te beoefenen. Begeleid door liederen en instrumentale muziek, belooft de fest-noz een intense gezelligheid tussen de artiesten, de dansers en het publiek dat deelneemt aan de ronde. De mix tussen de generaties en de opening naar de anderen kenmerken in het bijzonder deze culturele beweging breton in volle expansie.

DE OORSPRONG VAN FEST-NOZ

Uitgevonden in de jaren ’50 om de feestelijke bijeenkomsten van de boerengemeenschap die de dagen van collectief werk onderbraken, te herscheppen, werd de festnoz in de jaren ’70 een echt modefenomeen!

Georganiseerd rond talrijke Keltische cirkels en geïnspireerd door het moderne concept van het bal, kent de beweging sinds de jaren 2000 het meeste succes. Het is een echt stedelijk evenement geworden dat buiten Bretagne wordt geëxporteerd, in Frankrijk en in het buitenland.

EEN TRADITIE DIE IS OPGENOMEN IN HET IMMATERIEEL CULTUREEL ERFGOED VAN DE MENSHEID

Wist u dat de fest-noz sinds 2012 door UNESCO is geregistreerd als immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid?

Het hele jaar door worden er in Bretagne Keltische festivals, fest-deiz in klederdracht en fest-noz georganiseerd. Mis niet om deel te nemen aan een fest-noz tijdens uw vakantie in Vannes en in de Golf van Morbihan.

Zoek een Bretoens evenement tijdens uw verblijf!