Logo Vannes

Het Regionale Natuurpark

parc naturel regional golfe du morbihan

Het Regionale Natuurpark van de Golf van Morbihan

Het 50e regionale natuurpark van Frankrijk, dat in de herfst van 2014 officieel werd opgericht, beslaat een oppervlakte van 81.200 km², waarvan 17.000 km² “gebied van maritiem belang”, dat de hele Golf van Morbihan omvat (met uitzondering van Ile aux Moines), evenals het grootste deel van de aangrenzende landen.

Prioriteit der prioriteiten: het behoud van de natuurlijke en culturele omgeving via een gezamenlijk project van duurzame ontwikkeling, waarbij de 33 gemeenten van het grondgebied betrokken zijn. Het Regionaal Natuurpark is geen grondgebied onder een stolp. Vertrouwend op de slogan van de Natuurparken “hier wordt een ander leven uitgevonden”, doet het er alles aan om de economische ontwikkeling (een veertigtal economische actoren van het grondgebied hebben het label “Regionale Natuurparkwaarden”), het behoud van het milieu en de opwaardering van het culturele erfgoed met elkaar te verzoenen.

Ontdek het Regionale Natuurpark van de Golf van Morbihan

Ornithological reserve of the marshes of Séné

Het zeepaardje : HET EMBLEEM van het natuurpark van de Golf van Morbihan

Het embleem van het aquarium, het gespikkelde zeepaardje, onderstreept het belang van deze aanpak : vroeger kwam het veel voor, maar nu is het zeldzaam geworden in de “kleine zee”. Het goede nieuws is dat uit de laatste studies van het Aquarium van Vannes blijkt dat het mariene milieu in betere gezondheid verkeert dan specialisten vreesden. Concreet worden talrijke acties gevoerd voor het behoud van de biodiversiteit in het park, zoals de installatie van pontons voor het nestelen en de bescherming van de visdief, een migrerende soort die emblematisch is voor de Golf van Morbihan.

Een sterke identiteit

De Golf van Morbihan vertegenwoordigt 17.000 hectare maritieme ruimte bezaaid met eilanden en eilandjes, een concentratie van landschappen, een mozaïek van milieus van groot ecologisch belang, uitzonderlijke dier- en plantensoorten en mannen en vrouwen die zich volledig inzetten voor het behoud en het toezicht op de ontwikkeling ervan.

Een park open voor iedereen!

Om de talrijke vogels die het park rijk is te ontdekken, worden van april tot september ontdekkingstochten (tegen betaling) georganiseerd. Maar dat is nog niet alles, het RNP organiseert ook tentoonstellingen en publiceert talrijke documenten waaronder een gids voor goede praktijken op zee. Om de twee jaar eert het park talrijke initiatieven voor duurzame ontwikkeling tijdens een groot festival waaraan alle aangesloten gemeenten deelnemen.

Tenslotte beheert zij het eiland Ilur, dat met eigen middelen kan worden bereikt. Eigendom van het Conservatoire du littoral, het eiland is voorbeeldig, of het nu gaat om de autonomie in middelen (water, elektriciteit), afvalbeheer, pastoralisme met schapen van lokaal ras … U wordt verwelkomd door de kustwachters die in het seizoen bezoeken op het terrein verzorgen. Bivaks, honden en vuren zijn verboden.

De partners van het VVV-kantoor “Marque Parc Naturel Régional Gulf du Morbihan” label…