Logo Vannes

Vogels kijken

oiseau dans l eau

Waarheen om vogels te kijken in de Golf van Morbihan?

De Golf van Morbihan is een van de belangrijkste vogelgebieden van Frankrijk. Eilandjes, slikken, kustmoerassen, bocages, heidevelden en beboste gebieden zijn stuk voor stuk natuurlijke milieus die de overvloed en diversiteit van dier- en plantensoorten bevorderen. Jaarlijks worden ongeveer 200 vogelsoorten geteld. Tussen de 80.000 en 120.000 watervogels overwinteren van oktober tot februari aan de kustrand van het Regionaal Natuurpark.

1 boekje, 9 observatiepunten

Om de beste plaatsen om vogels te zien te vinden, heeft het Regionaal Natuurpark van de Golf van Morbihan een boekje samengesteld met de titel “Waar vogels te zien?”. In dit document van 28 pagina’s worden 9 observatieplaatsen in de Golf van Morbihan opgesomd. Download het hieronder of ga naar een van de VVV-kantoren van de Golf van Morbihan. Het observatieboekje is ook in het Engels beschikbaar.

Guides to download

Leer de gasten van deze plaatsen kennen!

De beste plekjes om onze gevederde vrienden te bespioneren!

Hier zijn 6 van de 9 plekken die door het Regionale Natuurpark van de Golf van Morbihan…

Hier zijn 6 van de 9 plekken die door het Regionale Natuurpark van de Golf van Morbihan…

Het in 1996 opgerichte reservaat beslaat 530 hectare slikken, zoutpannen, voormalige zoutpannen en vochtige weilanden. Vandaag de dag is het een fundamentele plek voor het ontdekken van de vogels van de Golf van Morbihan (eenden, sterns en vele soorten steltlopers), en de fauna en flora van de moerassen. In het reservaat zijn al 220 vogelsoorten geregistreerd. Het is ook een tussenstop voor de trek van bijna alle soorten kustvogels die West-Europa aandoen. Er zijn twee mogelijkheden voor bezoekers om het reservaat te bezoeken: rondleidingen met gids of vrije rondleidingen.

Meer: ornithologisch reservaat van de moerassen van Séné

Lasné Moeras in Saint-Armel

Deze voormalige zoutziederijen, die sinds 1978 geklasseerd zijn als Gevoelige Natuurgebieden van het departement Morbihan, hebben sinds 2003 hun oude glorie herwonnen met de restauratie van de zoutziederijen en de aanleg van een stiltegebied. Twee schelpdierkwekers zijn er ook geïnstalleerd en gebruiken een deel van de vijvers. Deze diversiteit aan milieus en gebruiksvormen zorgt voor een kwalitatief hoogstaand terrein voor de vogels.

Suscinio Marsh in Sarzeau

Onder de weerspiegeling van het beroemde kasteel van de Ofkes van Bretagne liggen bijna 200 hectare voormalige zoutziederijen, moerassen en rietvelden langs de duinengordel. Via vrij toegankelijke paden kunt u de site ontdekken.

Duer moerassen bij Sarzeau (observatoria)

Het ornithologische reservaat van de Duer, gelegen in de gemeente Sarzeau, is een ideale plek om de gewoonten en gebruiken van onze gevederde vrienden te observeren. Twee observatieposten zijn het hele jaar door vrij toegankelijk om passerende vogels te observeren, evenals de vogels die er hun hoofdverblijfplaats hebben gevestigd! Een verrekijker wordt sterk aanbevolen.

Huelfaut en Hayo bossen in Elfen

Dit bosgebied is een van de beste plaatsen om de discrete zwarte specht en drie andere spechtensoorten te horen en te zien. Een netwerk van kleine paden maakt het gemakkelijk om te wandelen onder het bladerdak van hoge beuken. Op de hoogten van de Golf zijn de vogels onopvallend. Houd uw oren en ogen open.

Caesars kamp bij Monterblanc-Saint Avé

Op de hoogten van de Golf van Morbihan kunt u via een netwerk van paden deze natuurlijke omgeving ontdekken, kalm en groen, met de geur van gaspeldoorn en landrotten. Hoewel het observeren van watervogels geen bijzonder talent vereist, is het voor de vogels in het bos, de bocage en de heide heel anders. Op uw getrainde oren en ogen dus!

Vogels kijken met David Lédan

Het schiereiland Rhuys is een opmerkelijke speelplaats voor David. Deze ornithologische gids in dienst van het Parc Naturel Régional (PNR) van de Golf van Morbihan stond lange tijd aan de spits van de vooruitgang van het classificatieproject. Geen wonder dat hij nu belast is met het ornithologische gedeelte: “Mijn rol bestaat erin te zorgen voor een evenwicht tussen de toeristische en economische ontwikkeling, maar ook voor het behoud van de biodiversiteit van de gebieden”. David Lédan is ook een getalenteerd natuurfotograaf wiens met een telelens vastgelegde werken regelmatig op het schiereiland Rhuys worden tentoongesteld.

Volg de gids!

Ontdek de volgende data van de ornithologische excursies voorgesteld door het Office de Tourisme en David Lédan: raadpleeg de agenda.

Vervolg uw bezoek aan de Golf van Morbihan

  • Bretoense ervaring: Vogels kijken met David Lédan
  • De blog van de NRP: Volg het nieuws over de vogels in de Golf